Oasis Community Gardens Project

SOLARDOME Retreat, Retreat Oasis Community Centre, WorksopA Solardome® glasshouse at the root of a community regeneration project.

A SOLARDOME® Retreat (6.11m) is at the hub of the OASIS community gardens project on the Kilton Estate in Worksop, Nottinghamshire. The project unites people of all ages in the local community in caring for their environment and creating an oasis of green space.

Steve Williams, Project leader of the OASIS community gardens project; who helped to raise almost £500,000 to transform the once derelict youth centre into a community centre, garden and orchard comments:


Steve Williams Oasis Community Centre Worksop

“Our ‘Oasis Dome’ is at the very heart of the community gardening project on site. It provides an efficient way of growing fruit and vegetables and its modern design and clever construction help to save energy and extend the growing season for our garden project. It looks absolutely great and makes the gardens look very smart, modern and unusual. It’s better than we imagined.”

Followers of the community project’s Facebook page have described the SOLARDOME® Retreat as “beautiful”, “truly amazing” and “like a mini-Eden project.”

The Solardome® geodesic dome has become a great resource for the whole community. By using the dome, the centre is able to run a variety of projects for disabled children, older people, those with dementia, a pre-school, youth groups and a children’s holiday club. The centre also runs education programmes in the arts, IT training, horticulture and community care, all of which benefit from the great outdoor space the glasshouse provides. And at Christmas time the dome is transformed into a Christmas grotto for the community to enjoy.

Oasis community gardenSteve enthuses: “We love our Solardome® glasshouse because we can do gardening projects throughout the year. Things grow amazingly well in the dome and it makes gardening fun for kids. It’s very practical, looks great and is definitely the best item we put in our landscape design.”


Related Case Study

SOLARDOME Capella - additional school space - Kimberley Comprehensive School, Nottingham

The Kimberley School

The Kimberley School scooped first and runner-up positions in the Quorn Brighter Future Memory Challenge. Their prize – an innovative Solardome glasshouse - now provides much needed additional space.
Find out more