Paul & Ros Bayley, Barnham, West Sussex

SOLARDOME Haven, Barnham, West Sussex,“It’s sparkly, light and airy. The geodesic structure means you get the maximum amount of light and heat. Every pane frames a different view.”

Imagine being able to sit out amid the trees dining with friends, reading a book, surfing the internet or even sitting in a hot tub – all year round.

Paul and Ros Bayley chose to do just that in their SOLARDOME® Haven.

“We’d been to stand in one at the Hampton Court Flower Show, but hadn’t thought about buying one. Then we went to the Eden Project and thought, Wow, it’d be nice to have a smaller version,” says Paul. “We thought we could grow more exotic plants – now we’ve got a banana, bougainvillea and passion flowers.”

The floor is made of a concrete ring with decking laid inside.  The decking is cut diagonally and laid in a ring and the gaps between give planting space.

SOLARDOME Haven - Bayley“It’s like being outside while being inside,” says Ros. “In spring and autumn, you can’t normally eat lunch outside, but we can. It’s got a light, and a fan heater. In summer we use it for visitors. We’d have had it bigger if we had a bigger garden. I’ve seen one with a Jacuzzi and a shower – that’d be lovely.”

Ros continues “It’s sparkly, light and airy. The geodesic structure means you get the maximum amount of light and heat. Every pane frames a different view. You can look up at night and see the stars. If you light a candle, you get lots of little reflections in each pane. And when you look at it from the house, it’s wonderful – it seems to glow at night.”


Related Case Study

SOLARDOME Agena, CAT educational visitor centre

Centre for Alternative Technology

The Solardome® glasshouse, within the school gardens at CAT, is used as a colourful climate change display engaging visitors of all ages.
Find out more